woensdag 6 januari 2016

Spinnen met Tencel en parels.


 Garen: Pearls are a girls.........

25 gram Tencel Z gesponnen single, S getwijnd met een gekocht dun merinodraadje met daartussen afwisselend een kraal of een lok Wensleydalekrullen.
Totale gewicht 53 gram waarvan 25 gram Tencel, 2 gram parels, overig merinodraadje en Wensleydale lokken, looplengte 37,7 mtr.,  kostprijs: 2 euro, arbeidsuren: 2,5

Beetje rare combinatie draadje no. 9, ben wel benieuwd hoe dat er uit gaat zien.
Eerst een niet al te dunne draad Z gesponnen van Tencel( *).
De strengen Tencel zien er uit als zijde , net zo zacht en glanzend.
Het spint heerlijk, hoewel het heel glad is, haken de vezels makkelijk in elkaar. Ik had de lonten in smallere lonten verdeeld en binnen 20 minuten zat de 25 gram op de klos.
Daarna S getwijnd met een dun gekocht merino draadje. Vooraf had ik op zo'n 20 kleine wolplukjes een pareltje gehaakt met de Clover Soft Touch Steel Crochet Hook 12 (zie afbeelding).
Die zijn klein genoeg om door het kleinste kraaltje te rijgen, soms moet je ruwe wol eerst een beetje tot een draadje samenwrijven voordat de haak het kan pakken.

De kralen haaknaalden zijn te koop bij o.a.: http://www.handwerk.nl/haken/haaknaalden/clover-soft-touch.html of http://www.creamijn.nl/c-1852870/clover-haaknaalden/ ( ca. 4 euro p.s)
Ik heb 2 maten waarmee ik de meeste kleine kralen wel kan verwerken: een no. 6 van 1 mm en een no. 12 van 0,6 mm.





Ook de Wensleydale krullen had ik in lokjes klaargelegd zodat ik afwisselend een kraal of lok kon inspinnen. Dat vertraagt het werktempo behoorlijk maar wat ziet het er leuk uit terwijl je nog aan het spinnen bent.



De grote lokken verdwijnen moeiteloos in het grote spingat van de Mayacraft Aura. Op de Louet wil het nog wel eens achter de haken op de vlucht blijven hangen, dus als je dit wilt spinnen op je Louet zou je kunnen overwegen een andere vlucht te kopen.

Het inspinnen van de kralen op deze manier gaat supergoed, ze komen goed vast te zitten door de lontdraadjes en het gaat best snel. Je hebt wat meer voorwerk maar dat verdien je snel terug.


Het eindresultaat is boven verwachting, een zachte streng van dunne glanzende Tencel met luxe pareltjes en zachte creme lokken. Toch best een harmonieus geheel, niet geschikt om iets van te breien hoewel je dat ook pas weet als je het geprobeerd hebt. Ik denk dat je het mooi als ketting kan gebruiken of verwerken in een nunovilt jurk of jas, of als kraag? Mogelijkheden te over!



Één puntje van kritiek: door het te losse spiraal twijnen gaat de gladde Tenceldraad glijden over de merino en krijgen sommige lokken teveel ruimte en komen ze los, dus volgende keer meer aandacht aan het vastzetten van de lokken besteden. Je ziet op bovenstaande foto dat er in sommige delen nu te weinig twist zit.


Trouwens ook nog per ongeluk een techniekje met heel leuk effect ontdekt: bij het spiraaltwijnen de wikkeldraad ( die dus om de spandraad heen gewikkeld wordt als spiraal) een extra keer heen en terug laten wikkelen over ca. 10 cm, waardoor je een verdikt stukje met extra glans krijgt.



* Tencel is een merknaam van een natuurlijke kunstvezel die Lyocell heet. Tencel wordt gemaakt van eucalyptusbomen. Voor Tencel wordt het hout gehaald uit speciaal beheerde, duurzame bossen . De bomen worden gekapt, de bast wordt verwijderd, en dan worden de kale stammen in hele kleine stukjes gehakt, ongeveer ter grootte van een postzegel. Al die snippers komen dan in een grote bak terecht samen met een chemische stof dat er voor zorgt dat de snippers oplossen en een vloeistof vormen. Die vloeistof wordt vervolgens door een spinneret, dat is een soort douchekop, geperst, waardoor lange draden onstaan en worden dan tot garen gesponnen, eventueel verder bewerkt (bijvoorbeeld zachter gemaakt) en dan is het klaar om gebruikt te worden!
Het is niet plakkerig omdat het vocht makkelijk afvoert en voelt daardoor koel aan. Tencel is zo zacht als zijde en net zo sterk als polyester. Het is zo milieuvriendelijk dat het het Ekolabel heeft gekregen. Een mooie eigenschap van Tencel is dat vocht zo goed in de vezel wordt opgenomen dat bacteriën zich niet thuis voelen in Tencel. Dat maakt het dus heel geschikt voor stoffen die je dicht op je huid draagt. Je kunt Tencel wassen en drogen op dezelfde manier als katoen. Er is nog niet zoveel materiaal te koop van Tencel of Lyocell dus ik was blij dat ik deze strengen tegenkwam.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten